Drone yarışı, basketbol gibi basit bir spor değildir, ancak ne alacağınızı bildikten sonra çok da karmaşık bir spor da değildir. Bu makalede, drone uçurmaya başlamak için ilk önce edinmeniz gereken bütün parçaların üzerinden geçeceğiz.
İyi bir yarış droneu
Doğal olarak ilk ihtiyacınız olan şey iyi bir yarış drone’u, ancak bunu edinmenin iki yolu var. İlk ve en kolay yöntem, önceden hazır olarak birleştirilmiş ve bütün parçaları içerisinde olan RTF (Ready To Fly – Uçmaya Hazır) dronelar. Diğer seçenek ise, kendi yarış drone’unuzu inşa etmek. Daha önce hiç yarış drone’u yapmadıysanız, size şiddetle RTF droneları öneririz. Bu şekilde uçmaya hemen başlayabilirsiniz, diğer türlü uçabilmek için birkaç hafta beklemeniz gerekebilir.
Daha fazla uçuş deneyimi elde ettikten, çevrimiçi rehberleri okuyup, en iyi drone yarışçılarının uçuş videolarını izledikten sonra, nasıl bir drone yapmanız gerektiği konusunda kafanızda bir fikir oluşacaktır.
Uzun Ömürlü Bir Uzaktan Kumanda
Birçok kişi drone uçurmaya başlamak konusunda uzaktan kumandayı fazla önemsemez, ama kendisi en az drone kadar önemli bir parçadır. Daha fazla ileri gitmeden önce bir şeyi açıklığa kavuşturalım. Uzaktan kumanda, ayrıca Radio veya Verici olarak da adlandırılabilir, ancak “video vericisi” tamamen farklı bir donanımdır. Yarış dronelarında iki tip iletişim kullanılmaktadır. Birincisi drone’u kontrol etmek için standart verici ve alıcı cihazdır. Ayrıca bilmelisiniz ki “verici” ve “alıcı” kelimeleri için genel olarak “Tx” ve “Rx” kısaltmaları kullanılmaktadır.
İyi bir vericinin fiyatı 150$’dan başlayıp 1000$’a kadar çıkabilmektedir, fakat genel olarak herkesin hemfikir olduğu 200$ civarında olan ve bütün bu vericilerden daha kaliteli bir cihaz vardır. Bu vericinin ismi FrSky Taranis’tir. Geçtiğimiz 2 sene içinde, Taranis, düşük fiyatı, yüksek kalitesi ve fiyatına göre olağanüstü özellikleriyle drone yarışları içerisinde endüstriyel standart haline gelmiştir.
Aldığınız vericiye bağlı olarak, ayrıca onunla uyumlu olan bir de alıcı edinmek zorundasınız. Taranis için, drone üzerine monte edilecek büyüklükte 2 seçenek bulunmaktadır. FrSky D4R-II iyi ve ucuz bir alıcıdır. Ancak en iyi seçenek, FrSky XSR’dır çünkü hem boyut olarak daha küçüktür hem de daha iyi yanıt verse de yüksek talepten dolayı bulması kolay değildir ve sadece en iyi pilotlar D4R-II ile XSR arasındaki farkı anlayabilecek tecrübeye sahiptir. Bir diğer deyişle, XSR bulamadıysanız, D4R-II’yi de gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
FPV Gözlükler
Hemen hemen bütün pilotlar, drone yarışlarında geleneksel ekranlar yerine FPV video gözlükleri kullanırlar, sebebi ise şudur. Gözlükler ile, güneş ışığı yansıma yapamaz, görsel olarak dikkat dağıtan hiçbir şey yoktur, kafaya takıldığı için masa başında oturmanızı gerektirmez ve çok daha pahalıdır. FPV gözlükler, FPV monitörlere göre çok daha pahalıdır ancak buna kesinlikle değer o yüzden buraya yapılacak yatırım çok değerlidir. Eğer gözlük kullanıyorsanız, daha rahat odaklanmanızı sağlayan özel lenslere ihtiyacınız da olabilir. Düzeltme lenslerini denediyseniz ve hala FPV gözlüklerin size uygun olmadığını düşünüyorsanız, satıp FPV ekran her zaman alabilirsiniz. FPV gözlükler değerlerini her zaman korurlar.
Drone uçurmaya başlamak için bir FPV gözlük veya monitör almadan önce algılamanız gereken bir şey var ki o da görüntünün 640×480 çözünürlükte olduğudur. Yani gözlükten veya monitörden gördüğünüz görüntünün HD televizyon kalitesinde olmasını beklemeyin. Tabi bu noktada fiyatı daha yüksek HD görüntü veren FPV gözlükler de kullanabilirsiniz. Piyasada birçok FPV gözlük bulunmakta ancak sadece birkaçı FPV için özel olarak üretilmektedir. Şu anda, Fat Shark birçok farklı gözlük modeliyle piyasadaki en popüler markadır.
Drone yarışlarında kullanmak için Fat Shark’ın 2 adet gözlüğü bulunmaktadır. The Dominator HD v2, paranın alabileceği en iyi FPV gözlüklerdir. 50 derece geniş görüş açısı bulunmaktadır. Ayrıca uçuş kaydı yapabilmekte ve HD olmasa da diğer gözlüklere göre yüksek çözünürlük sağlamaktadır ve renkler yüksek kontrast durumlarda daha iyi görecek şekilde daha tutarlıdır.
The Dominator HD v2 gözlükler oldukça pahalı olduklarından, biraz tasarruf yapıp Dominator v3 gözlükleri alabilirsiniz. Dominator HD v2’ye göre daha düşük çözünürlük, daha az renk uyumu, daha düşük görüş açısı ve daha düşük en-boy oranına sahiptir, ancak yine de hatırı sayılır bir görüntü vermektedir. Dominator v3 için dikkat edilmesi gereken bir diğer durum da 16:9 en boy oranına sahip olmasına karşın, Dominator HD v2’de bu oranın 4:3 olmasıdır. Bu yüzden v3 kullanırken görüntü kenarlardan çekiştirileceği için her şey gerçeğine göre biraz daha şişman görünecektir.
Video Alıcı ve Antenler
FPV gözlükler, yarış drone’undan gelen görüntüyü görmenizi sağlar, ancak bu sinyal nereden gelmektedir ve gözlükler bu görüntüyü nasıl almaktadır? Bu noktada video alıcılar devreye girmektedir. Bazı gözlükler üzerlerinde hazır olarak eklenmiş video alıcılarla gelmektedir, ancak Dominator gözlüklerde ayrıca Fat Shark tarafından özel olarak üretilmiş ek alıcılar satın almanız gerekmektedir. Ayrıca video alıcısıyla (gözlükte) ve video vericisiyle (dronedan) uyumlu video antenleri edinmeniz lazımdır. Yine birçok seçeneğiniz olduğu gibi, ImmersionRC 5,8 GHz SpiroNET antenler, en çok tercih edilen antenlerdendir ve oldukça dayanıklılardır.
Bol Bol Pil, Daha fazla Pil, En Fazla Pil,
En popüler uçmaya hazır dronelardan edinmiş olsanız bile, bu tarz yarış droneları pil ile birlikte gelmezler. Genel olarak yarış droneları için en çok kullanılan pil 14.8v 1300MaH 60C tip pillerdir. Bu özelliklere sahip bir pil, tavsiye edilen drone tipleri için en iyi güç-ağırlık dengesini sağlar ve yüksek C değeri de daha yüksek akımları kaldırabileceğini ve diğer düşük C değerine sahip pillere göre daha uzun ömürlü olacağını gösterir.
Başlangıç için en az 2 veya 3 pil almanızı tavsiye ederiz. Yarış dronelarının havada kalma süreleri oldukça düşük olduğundan (ortalama 5-8 dakika) ve sürekli egzersiz uçuşları yapacağınızdan çok sayıda pile ihtiyacınız olacak. İleride çok daha fazla pil alabilecek olsanız da, 2 veya 3’ten fazla piliniz olması durumunda paralel şarj sistemi ile, her uçuş arası 10 saat beklememeniz mümkündür. Hangi bataryayı alırsanız alın, almanız gereken önemli cihazlar bir tanesi de voltaj kontrol cihazıdır (voltage checker). LIPO piller gereğinden fazla şarj edilmeyi pek sevmezler ve fazla şarj edildiklerinde bozulabilmektedirler. Hangi voltaj kontrol cihazını aldığınız pek önemli olmasa da LIPO-USB bir cihaz aldığınızda bununla cep telefonunuzu da şarj edebilirsiniz.
İyi bir şarj cihazı
Drone uçurmaya başlamak ve devam etmek istiyorsanız kesinlikle 15$’lık ucuz bir şarj cihazı almayın. LIPO piller, standart AA piller gibi değillerdir. Şarj edilip dikkatli kullanılmaları gerekir ve kesinlikle gereğinden fazla şarj edilmemelidirler. Kaliteli bir şarj cihazı ve biraz dikkat ile LIPO piller büyük bir yangın riski oluşturmazlar. Ancak ucuz ve düşük kalite şarj cihazları oldukça tehlikeli olabilmektedir. Güzel ve kaliteli bir şarj cihazı edinin, kullanım kılavuzunu okuyun ve her şey yolunda gidecektir emin olun.
Aynı anda birden fazla pil şarj etmek gibi bir planınız varsa, bir paralel şarj cihazı edinmeniz daha doğru olur. Paralel şarj için, en 8 amperlik çıkışı olan bir cihaza ihtiyacınız vardır. Bu yazımızda önerdiğimiz pillerden 6 tanesini 1 saat içinde şart edebilecek kapasitede olacaktır. 6 adetten fazla pili şarj etmek istediğinizde veya daha kısa sürede şarj yapmak istediğinizde daha yüksek amperli cihazlara yönelmeniz daha doğru olacaktır.
Drone uçurmaya başlamak ve drone yarışları hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Drone Yarışı Nedir? Bölüm 1 ve Bölüm 2 yazı serimizi okumanızı öneririz.