Drone sporuna ilgi duyan birçok kişinin en çok sorduğu soru olan “Nereden başlamalıyım?” sorusunu eminim ki siz de zamanında sordunuz, halen sormaktasınız ya da soracaksınız. Bu yazımızda drone uçurmaya yeni başlayanlar veya başlamak isteyenler için önemli ipuçları vereceğiz.
1. Küçük bir drone ile başlayın
İnternetteki bu kadar yarış droneu videosu izledikten sonra insan ister istemez bir 250’lik drone alıp uçmak istiyor. Ama iş o kadar da göründüğü kadar kolay değil malesef. Eğer hayatınızda hiç daha önce drone uçurmadıysanız, muhtemelen o yeni aldığınız 250lik droneu daha çalıştırır çalıştırmaz kaza yaptırıp kıracaksınız ya da kontrol bile edemeyip drone uçurmaktan korkacaksınız.
Drone uçurmaya başlamak için alacağınız droneu seçerken aklınızda bulundurmanız gereken şey, drone uçurmayı öğrenirken mutlaka ama mutlaka kaza yapacağınızdır. Henüz kaza yapmadan drone uçurmayı başarabilmiş biriyle tanışmadık. Herkes kaza yapıyor ve yapacak. Hatta o videolarını izlediğiniz muhteşem drone pilotları da halen kaza yapmaya devam ediyorlar. Tabi biz kaza yapılmamış videoları izlediğimiz için bize öyle geliyor ama inanın bu işin fıtratında kaza yapmak var. Her 3-4 uçuşunuzdan birinde kaza yapmanız kaçınılmaz. Hele ki yeni başlıyorsanız.
Madem kesinlikle kaza yapacağız, o zaman bize ucuz ve kazaya biraz daha dayanıklı ve tamir edilebilir bir drone lazım. Burada Micro Drone’lar devreye giriyor. Size önerimiz 25g ile 75g arasında ağırlıkları olan kaliteli bir mikro drone ile, uçuş dinamiklerini, kumandanın hassasiyetini, kumanda kontrollerini öğrenmeniz ve bütün bunları öğrendikten sonra daha büyük ve güçlü bir dronea geçiş yapmanız. Çünkü drone ne kadar küçükse, bir kazadan sağlam çıkma şansı o kadar yüksek oluyor. Hafif olduğundan yere düştüğünde (tabi ne kadar hızlı çarptığınızla da doğru orantılı olarak) diğer ağır dronelar gibi çok hasar görmeyebiliyor.
2. Drone uçurma hedefinizi belirleyin
Multirotor cihaz uçurma hobisine başlarken önünüzde 3 engel çıkacak. Bunlar:
- Multirotor yapmasını öğrenmek
- Multirotor ayarlarını yapmayı öğrenmek
- Multirotoru uçurmayı öğrenmek
Drone uçurmaya başlayacak biri olarak, tabi ki bir an önce uçmayı öğrenmek isteyeceksiniz. Kim istemez ki? Küçük bir drone ile bir an önce uçmaya başlayıp, droneun teknik detaylarını ve üzerindeki bileşenlerin detaylarıyla uğraşmak başlangıçta biraz fazla gelebiliyor çünkü. Droneu uçurmayı tam anlamıyla öğrendikten sonra artık kendi multirotorunuzu yapmayı öğrenmeye başlayabilirsiniz. Genelde set olarak satılan uçmaya hazır (RTF) dronelar yerine, tüm parçalarını kendinzin alıp birleştirdiğiniz, tamamen size özel bir drone yapmayı öğrenmeniz kaçınılmaz. Zaten bu droneu yaparken de, birleştirdiğiniz parçaların arasındaki uyum, ağırlık sorunları, kamera ve uzaktan kumanda ayarları gibi birçok ayarı yaparken bol bol hata yapacaksınız, ama hata yapmadan zaten öğrenilmez değil mi?
3. Drone uçurmayı öğrenin
Drone uçurmaya yeni başlayanlar, uçmayı öğrenirken direkt olarak FPV ile başlamak yerine LOS (Line of sight) görüş açısı ile öğrenirlerse bu onların yararınıza olacaktır. Her ne kadar FPV uçuş sistemi LOS’a göre çok daha kolay olsa da, droneu belli bir şablon dahilinde uçurabilmek, dönüşleri yapabilmek , havada sabit tutmak, kendi etrafında döndürmek, sizden uzağa gidip geri getirmesini sağlamak gibi hareketleri LOS ile daha rahat öğrenebilirsiniz. Ayrıca FPV sisteminde herhangi bir arıza olduğunda, droneu kurtarıp kendinize geri getirmeyi de bu şekilde çalışmış ve öğrenmiş olursunuz.
Önce droneu hover pozisyonunda (havada sabit tutmak) tutmayı öğrenerek başlayın. Hovera alıştıktan sonra, kumandadaki sağ kol ile yapılan pitch ve roll hareketlerini deneyin. Ve yaw hareketini da droneun arkası size gelecek şekilde tutmak için kullanın. Böylece verdiğiniz komutları droneda daha iyi algılayabilirsiniz. Bu şekilde uçmaya alıştıktan sonra artık bir şablona uyarak uçma vaktiniz gelmiş demektir.
Hala kaza yapmadıysanız, bu aşamada artık büyük ihtimal kaza yapacaksınız zaten. Hover pozisyonunu sabit tutmadan, sağ kol ile ile doğru götürüp yine sol ve sağ kol koordinasyonuyla daire çizmeye başlayın. Yumuşak zeminli mekanlarda bu çalışmaları yaparsanız, droneunuzun kazalardan sağlam çıkma şansı doğal olarak artacaktır. Unutmayın kaza yapmadan bu mereti öğrenemeyeceksiniz o yüzden başlangıçta bunun bilinci ile başlayın.
Uçmayı öğrenme konusunda piyasadaki birçok simülatörü kullanabilirsiniz. Piyasada bulunan birçok drone yarışı simülatörü ile kontrollere alışabilir, kendinizi drone yarışlarına hazırlayabilirsiniz. Ancak bu simülatörleri oynayabilmeniz için bir analog kontrol cihazınızın olması gerekiyor. Eğer aldığınız droneun vericisi destekliyorsa, bilgisayarınızla bu bağlantıyı yapıp, o vericiyi oyun kumandasına dönüştürebilirsiniz.
Artık temelleri biliyorsunuz. Haydi uçuşa.