TECH DRONE LEAGUE 2023 1. ETAP YARIŞI YEDİKULE HİSARI YARIŞ REGLAMANI
Tech Drone League 2023 1. Etap Yarışı 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde Yedikule Hisarı’nda yapılacaktır.
Organizatör: Tech Drone League
İletişim bilgileri:
Adres: Zühtüpaşa Mahallesi, Ömer Efendi Sokak, no: 3B Şafak Apartmanı Kadıköy / İstanbul
GSM: 0530 666 77 66 / 0535 309 57 41
Web Sitesi Adresi: www.techdroneleague.com
Yarışma branşı: İnsansız Hava Aracı FPV Drone Yarışı
Yarışma Kategorileri: Ferdi
Yarışmaya katılım şartları:
- Yarışmaya katılmak isteyen pilotlar, Türkiye Hava Sporları Federasyonu’nun insansız hava araçları branşının 2023 yılı sporcu lisansına (ferdi veya kulüp) sahip olmalıdırlar.
- Yönetmelikte belirtilen FPV drone yarış ekipmanına sahip olunmalıdır.
- Katılacak pilotların FPV uçuş tecrübesinin Tech Drone League yarış hakem kurulu tarafından yeterli görülmesi gerekmektedir. Tech Drone League yarış hakem kurulu talep ettiği takdirde pilotlar FPV uçuş videolarını kurula beyan etmelidirler. Yarış hakem kurulu uçuş tecrübesinin güvenlik açısından yeterli olmayacağına kanaat getirdiği pilotları yarışa kabul etmeme hakkına sahiptir.
- Yarışma; katılan pilotların 26.08.2023 tarihinde sıralama turu esası ile zaman sıralamasının belirlenmesi ve bu şekilde eşleştirilmesi sonrası, 27.08.2023 Pazar günü eleme usulü ile final turlarının koşulması şeklinde yapılacaktır.
- IHA teknik gereklilikleri ve puanlama koşulları eklidir.
- 18 yaşından küçük pilotların, velisi tarafından imzalanmış ve yarışa katılabileceklerine dair muvafakatname getirmeleri gerekmektedir.
Son başvuru tarihi ve başvuru şekli:
Son başvuru tarihi 20.08.2023 Pazar günü saat 12:00’dir.
Başvurular internet ortamında www.techdroneleague.com adresindeki form üzerinden yapılacaktır.
Hakemler, başvuru yapan pilotlara teknik bilgileri teyit etmek için formda yazan telefon numaralarından veya mail adreslerinden ulaşabilmelidir.
Yarışma programı:
26.08.2023 – Cumartesi
10.00 – 11:00 Hakem Heyeti tarafından katılımcı İHA’larının teknik kontrolü
11:00 – 12:00 Hakem Heyeti tarafından bilgilendirme toplantısı ve pist tanıtım turu
12:00 – 17.00 Antrenmanlar
17:00 – 22:00 Sıralama Turları
27.08.2023- Pazar
10.00 – 11:00 Teknik Kontrol
11:00 – 12:00 Hakem Heyeti tarafından bilgilendirme toplantısı
12:00 – 20:00 Eleme Turları
20:00 – 22:00 Final Yarışları ve Kupa Töreni
Yarışmada yemek ihtiyaçları ne şekilde karşılanacağı:
Yarışmacıların ve hakemlerin yemek ihtiyaçları organizatör kurum tarafından karşılanacaktır.
Yarışma alanı: Yedikule Hisarı
Yarışmacılardan talep edilecek giriş ücreti: Yarışmaya katılım amaçlı herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Organizasyon Sorumlusu: Can Tayfun, Özge Dede
Yarışma kurulu: Can Tayfun, Özge Dede, Cahit Öztürk, Erhan Yüksel
Hakem kurulu: Cem Berk Erilkun, Seçkin Öğet, Sefa Öztürk, Semih Kahveci, Fatih Öktem, Gürkan Türk
Personel: 30 kişi
Test Pilotu: 5 kişi
MALİ KONU
*2 gün 6 hakem ve 4 teknik ekip yol ücretinin ve günlük harcırah bedelinin karşılanması
*Tech Drone League tanıtım desteği (yarış video çekimleri yapılarak sosyal medyadan destek sağlanması)
*Yarış pist ve hakem ekipmanlarının sağlanması ve kurulması
*İlk 4’e giren sporculara kupa Yarışma ödülleri:
*İlk 4’e giren sporculara nakdi ödül
- Pilot 10.000 tl
- Pilot 5.000 tl
- Pilot 3.000 tl
- Pilot 2.000 tl
İHA TEKNİK GEREKLİLİKLERİ ve KURALLAR
1 – Yarışmalarda kullanılacak İHA ebatlarının, motordan motora mesafe olarak, 180 – 250 mm arasında olması gerekir.
2 – En fazla 130 mm (5.1 inch) uzunluğunda pervane (alt sınır bulunmamaktadır) ve en fazla 6 hücreli Lithium Polymer Pil (kapasite alt ya da üst sınırı bulunmamaktadır) kullanılabilir.
3 – Tüm İHA’lar, yarışmacı tarafından 800 mhz ila 2.4 ghz bandındaki radyo vericili uzaktan kumandalar ile ve yarışmacı gözünden görünüm (FPV) yolu ile idare edilecektir. FPV ekipmanı olarak gözlük, yer istasyonu veya LCD ekran kullanılabilir.
4 – Tüm İHA’lar, müsabaka sırasında yarışmacının hakemlerce ayırt edilebilmesi için ekran üzeri ayırt edici işaretleme (OSD) çalıştırmak ve yarışmacının ismini sürekli olarak ekranlarında yayınlamak zorundadır. Aynı zamanda, müsabaka sırasında tek standartta video kaydı alınmakta olduğu için (NTSC Formatı) tüm yarışmacıların bu formatta uçuş (FPV) kamerası kullanması gerekir.
5 – Müsabakada Analog SD video aktarım cihazları kullanılabilir. Dijital görüntü aktarım sistemi kullanılmayacaktır. Tüm İHA’larda, müsabaka öncesi duyurulacak güçte ve özelliklerde görüntü vericisi (VTX) bulundurulmak zorundadır. 5.8 ghz SD verici kullanan yarışmacılar için, vericinin yarış bandından (Raceband) yayın yapabiliyor olması, çıkış gücünün ayarlı olması, en fazla çıkış gücünün; iç ve dış mekan müsabakaları için 25mw’ı geçmemesi, tutarlı çıkış verebilen kaliteli verici kullanılması gerekir. Tüm görüntü vericilerinin, bu güç çıkışı içerisinde yayın yapmaları zorunlu olup, teknik olarak bu şartları sağlamayan yarışmacıları, hakem heyeti diskalifiye edebilir. Müsabaka esnasında hakemler, daha iyi sinyal kalitesi için frekanslarda değişiklik yapabilirler. Hakemler tarafından verilen frekansları yarış öncesinde yarışmacıların ayarlaması gerekmektedir. Verilen sürede frekans ayarı yapamayan yarışmacı diskalifiye edilir.
6- Tüm yarışmacılar yarış hakem heyeti tarafından belirlenen güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. Tüm yarışmacıların kumandalarının FAILSAFE/CUT ayarlarının yapılmış olması gerekmektedir. Tüm yarışmacıların kumandalarından ARM tuşu ayarlamaları gerekmektedir.
7- Tüm yarışmacılar iha’larının uçuşa uygunluğunu saptamak için yarış hakem heyetinin mekanik ve elektronik testlerini geçmek zorundadırlar.
8- Tüm yarışmacılar kullanılmaz hale gelen lipo pillerini yarış hakem heyeti tarafından belirlenen güvenli alana bırakmak zorundadırlar. Kesinlikle piller bireysel olarak delinmeyecek, imha edilmeyecektir.
9 – Müsabaka alanında, hakem kurulundan izin alınmadan herhangi bir noktada uçuş yapılması yasaktır. Müsabaka esnasında İHA çalıştırmak, uçuş ya da deneme yapmak, özellikle radyo vericisi çalıştırmak yasaktır ve diskalifiye sebebidir. Yarışmacıların tamir ve bakım yapmaları için gerekli alan ve imkanlar, organizasyon tarafından temin edilir. Bu konudaki kesin ve nihai karar yetkisi, hakem heyetine aittir.
10 – Hakem heyeti, müsabaka öncesinde uyulması gereken teknik kuralları belirler ve yayınlar, tüm yarışmacılar, bu kurallara uymakla yükümlüdür. Bu kuralları, hakem heyeti uygular ve uymayan yarışmacıyı, ikinci bir uyarıya gerek duymaksızın diskalifiye edebilir.
11– Hakem Heyetince, müsabaka tarihi itibarı ile; işbu talimatın yayımından sonra gelişen yeni teknolojik imkanlar, müsabaka alanında oluşabilecek hava muhalefeti, teknik sorun ve gelişmeler ya da bizatihi Hakem Heyetince müsabakanın düzenli ve sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için gerekli görülen kural ve uygulamalar, müsabaka sırasında tüm katılımcılara eşit şekilde uygulanmak koşulu ile yürürlüğe konulabilir.
12 – Tüm yarışmacılar, İHA’larında; istenildiğinde rengi değiştirilebilir LED (RGB) taşımak ve bu LED düzeneğini, müsabaka sırasında hakemlerce istenilen renkte ayarlamak zorundadır.
YARIŞMA KURALLARI
1-Antrenman Turları
Tüm yarışmacılar yarış hakem kurulunun belirleyeceği sayıda lipo pil ile 26 Ağustos 2023 tarihinde saat 10:00’da başlayacak antrenman turlarında pist turlarını gerçekleştirebileceklerdir.
2-Sıralama Turları
Yarışa katılma hakkı kazanmış tüm yarışmacılar zaman karşı yapılan sıralama turlarında en iyi ilk 32 süreyi elde etmek için yarışacaklardır. Sıralama turlarına katılım sırası yarış hakem heyeti tarafından belirlenir. Yarışmacılar yarış hakem heyetinin belirlediği süre içerisinde kaza veya parkur hatası yapmaksızın parkurda tek seferde en az bir tam tur atmak zorunluluğundadır. Yarış hakem heyeti tarafından verilen süre 2 dakikadır. Bu süre içerisinde yarışçılar istediği kadar tur atarak sürelerini geliştirebilirler. Yarış pistinin uygunluğu ve katılımcı sayısına bağlı olarak yarış hakem heyeti her yarışmacıya eşit uygulanmak üzere kaç kez sıralama turu yapacağına karar verir. En iyi turu atan yarışmacının turu yarış hakem heyeti tarafından kaydedilir ve eleme turuna esas olarak alınır. Sıralama turlarında bir tam turu tamamlayamayan yarışmacı veya yarış hakem heyetinin belirlediği sürede (2 dakikadan az olmamak kaydı ile) yarış alanında hazır olmayan yarışmacı diskalifiye olur.
3-Eleme ve Final Turları
Sıralama turlarında en iyi ilk 32 süreyi elde eden yarışçılar eleme ve final turlarına katılmaya hak kazanırlar. Eleme ve final turlarında yarışçılar 4’lü gruplar halinde yarışırlar. Bu turlara katılacak yarışmacıların, yarış hakem heyetinin belirlediği sürede (2 dakikadan az olmamak kaydı ile) yarış alanında hazır olmaları gereklidir. Hazır olmayan yarışmacı diskalifiye olur. Eleme ve final turları, sıralama turu derecelerine göre sıralandırılan 4 yarışçının 1 eleme turunda 2 kez üst üste yarışması ile (ayak); üst eleme ve alt eleme grubu verilen iki grupta, ‘’ 2’li eleme usulü ile ‘’ yapılır. Önce üst eleme grubunun ilk tur yarışları yapılır. Yapılan yarış sonunda başlangıç çizgisini geçme sırası esastır. Yarış içinde kaza halinde, sonradan kaza yapan yarışmacı avantajlıdır. Her yarışta birinci olan yarışması 3, ikinci yarışması 2, üçüncü yarışmacı 1, dördüncü yarışmacı 0 puan alır. İki yarış sonunda puanlar toplanır ve üst eleme grubuna devam edecek olan 1. Ve 2. yarışmacı belirlenir. 3. Ve 4. olan yarışmacılar alt eleme grubundaki eleme yarışlarına katılırlar. Alt eleme grubunda ikinci kez 3. Ve 4. gelen pilotlar yarışmadan elenir. Alt eleme grubunda 1. Ve 2. gelen yarışmacılar üst eleme grubundaki gibi yarışmaya devam ederler. Alt grupta yapılan eleme turları sonucunda son yarışta (alt eleme finali) 1. Ve 2. gelen iki yarışçı asıl eleme grubunun finalinin (üst eleme finali) 1. ve 2.’si ile birlikte ana final yarışına katılmaya hak kazanırlar. Elemelerde herhangi bir yarışma turunda (artarda 2 yarış yapıldığında ) puan eşitliği halinde, diğer yarıştaki önde bitirme derecesi esas alınır. (örneğin üst üste 1. Ve 4. Olan yarışçı 2. Ve 3. Gelen yarışmacıya göre avantaj kazanır.) Önde bitirmede eşit olduğunda sıralama turu derecesi iyi olan yarışmacı üst tura geçer. Yapılacak eleme usulü yarışlar sonucunda derece alan pilotlar belirlenir ve yarış hakem heyeti tarafından açıklanır. Her yarışın başlangıcında kalkış yapan yarışmacılar zaman ölçerin bulunduğu başlangıç kapısından/engelinden geçmeden önce kaza yaparlarsa o yarış tekrar edilir. Yarış başlangıç sinyali (bilgisayar sesi, sesli anons) ile kalkış yapamayan ya da kalkışta kaza olmaksızın zaman ölçerin olduğu başlangıç kapısından/engelinden önce düşen pilot veya pilotlar sonuncu sayılırlar. Bu durumda yarış tekrarlanmaz. Yarış kalkışı sırasında başlangıç sinyalinden önce kalkan yarışmacı 3. kez aynı hatayı yaparsa diskalifiye edilir.
4- Yarış Pisti
Yarış pisti yarış hakem heyeti tarafından belirlenir ve sıralama turlarına kadar hiçbir yarışmacı parkurda tam tur atamaz. Yapılacak tüm yarışlarda yarışçıların tüm engel ve kapılardan belirlenen yönde ve yarış hakem heyetince belirlenen sayıdaki turda geçmesi gerekir. Engel veya kapı atlayan yarışmacı hata yaptığı noktaya geri dönerek atladığı engel ya da kapıyı uygun şekilde geçerek parkuru tamamlayabilir, aksi takdirde turu geçersiz sayılır. Parkurda izlenecek yarış yolunu yarışma öncesi yarış hakem heyeti yarışmacılara gösterir. Yarışma sırasında rüzgar, kaza vb gibi sebeplerle parkurun zarar görmesi durumlarında yarış hakem heyeti yarışmanın durdurulmasına ya da devam ettirilmesine karar verir. Yarışın durmaması halinde engelin olması gerektiği yerde engel mevcutmuş gibi yarışçılar devam edebilir. Yarış hakem heyeti oluşan bu durum sebebi ile o eleme ayağının tekrarına da karar verebilir. Sırasından önce kendisi düşen yarışmacı veya yarışmacılar sonuncu sayılırlar. Bu durumda yarış tekrarlanmaz.
5- Yarışmacı Listesi
Teknik ve hakem heyeti yarışmacıların katılım taleplerini değerlendirir, nihai katılımcı listesi teknik heyetin kararıyla oluşturulur ve kayıtlar kapandıktan en geç iki gün sonra açıklanır.
6- Etik Kural
Yarışma günleri süresince tüm yarışmacılar sportmenlik kurallarına, genel ahlak ve adaba uygun davranmak zorundadırlar. Bu kurallara uygun davranmayan yarışmacıları organizatörler ve yarış hakem heyeti diskalifiye etme ve alandan çıkartma hakkına sahiptir.
PUANLAMA:
- Yarışmacı 48 puan
- Yarışmacı 40 puan
- Yarışmacı 36 puan
- Yarışmacı 32 puan
- Yarışmacı 28 puan
Yarı finalde elenen 3 yarışmacı 24’er puan
Çeyrek finalde elenen 8 yarışmacı 16’şar puan
Yarışmaya katılan her yarışmacı elde ettiği dereceye veya eleme turuna katılıp katılmadığına bakılmaksızın, varsa eleme turunda aldığı puana ek olarak 8 puan alır.