Uçmayı Öğrenmek
İlk FPV dronunuzu yaptıktan sonra, bir sonraki aşama uçmayı öğrenmektir. İlk olarak, herhangi bir FPV ekipmanı kullanmadan dronu havada tutabilmeyi öğrenmeye çalışmanız gerekir. Bu tarz uçuşa Line-of-Sight (görüş açısında) denir ve dronunuza ayar yapmak ve test etmek için en iyi uçuş şeklidir. Line-of-Sight uçuşun temellerini öğrendikten sonra FPV uçuşa geçebilirsiniz. FPV uçuşu yapmaya başladığınızda göreceksiniz ki açık alanlarda uçmak her ne kadar kolay olsa da, dar alanlardan ve engellerden geçmek hiç de göründüğü kadar kolay değil.
Artık dronunuza hakim bir şekilde uçmayı öğrendikten sonra, daha hızlı uçmak, yere yakın uçmak, ağaçların arasından, dalların içinden veya altlarından uçmak ve hangi engellerin içinden sinyal kaybetmeden geçeceğinizi görmek gibi testler yapmaya başlayabilirsiniz.
Dronunuzun limitlerini kavramış bir şekilde kendinizden emin şekilde uçurmaya başladıktan sonra, FPV drone uçuşunun son aşaması geliyor. Bu aşamada, dönüşler, taklalar, dalışlar ve artistik manevralar var. Bu noktada kendi özel engellerinizi yaratıp, onlar üzerinde testler ve deneme uçuşları yapabilirsiniz. Yalnız halka açık yerlerde drone uçuracaksanız, özellikle 80 km gibi hızlarda giden yarış dronu uçuracağınızdan , uçurduğunuz yerde hiç kimse olmamasına azami önem göstermeniz gerekiyor. Çünkü bu hızlarda uçan bir drone, kaza yapmasa bile bir sinyal bozulması veya arıza durumunda bir tuğla gibi yere düşecek ve ölümcül kazalara sebebiyet verebilecektir.
Hava engelleri, genelde açık hava yarışlarına kullanılan yarın daire şeklinde yerde duran engellerdir. Bazı yarışlarda uzun bayraklar dönüşleri işaret etmek için kullanılabildiği gibi, koniler, ışıklandırmalar, geniş kamyon lastikleri, ağaçlar vb. gibi aklınıza gelebilecek her şey drone yarışları için engel olarak kullanılabilmektedir.
Bir Yarış Droneu Uçurmak Nasıl Bir His?
Yarış dronu uçurmak, bazıları için pistteki en hızlı zamanı elde etmektir. Diğerleri için, dünyayı farklı perspektiflerden keşfetmektir. FPV yarışı ise bunlardan ikisi de değildir – önemli olan tecrübedir. Büyük riskler almak ve başarma hissidir.
Bir diğer uçuş şekli ise Freestyle yani serbest uçuştur. Bir yarış dronunuzun olması, onunla sadece yarış yapmak zorunda olduğunuzu gerektirmez. Serbest şekilde uçarak da gayet keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz.
Havada yüzlerce metre yükseldiğinizi düşünün ve aniden 120kmh gibi bir hızla yere doğru dalışa geçtiğinizi düşünün. Elleriniz terlemeye başlar, kalbiniz hızlanır ve bütün düşünebildiğiniz “Acaba bu manevrayı yapabilecek miyim? Yere çarpmadan kurtarabilecek miyim yoksa yapmak içni bu kadar uğraştığım her şeyi mahvedecek miyim?” olur. Yere yaklaştıkça, bütün bu duygular daha da yoğunlaşır ve yere çarpmadan önce o manevrayı yaptığınız an zaman durma noktasına gelir.